Jo Laan Museum

In het verleden hebben wij Jo laan ontmoet op een countryfair in Heeten. Als spreekstalmeester mochten we Jo daar interviewen op de bok van zijn achtspan. Vanaf dat moment hadden we een goed contact met Jo en zijn ezels. Met name mijn vrouw Annet (helaas in juni 2021 overleden) had een geweldige klik met Jo.

Zo’n tien jaar geleden bleek Jo niet meer voor al zijn ezels te kunnen zorgen. Het werd gewoon te veel. In goed overleg kwam Jo met het idee een aantal van zijn ezels te plaatsen op de Kleine Hoeve in Vriezenveen. Het bleven ten allen tijde zijn ezels en Jo maakte regelmatig gebruik van zijn “bezoekrechten”. Heel wat mensen uit Middenbeemster en de verre omgeving hebben de weg naar Vriezenveen samen met Jo ondernomen.

Naast de ontmoetingen met zijn ezels was het altijd een uitje voor Jo. In zijn pre vegetarische periode was geen gehaktbal te groot en deed hij zich vol overgave tegoed aan alle lekkere dingen die Annet op tafel toverde. Het waren altijd fijne dagen, waarbij het afscheid van zijn ezels altijd weer een emotioneel  moment was.

In de loop der jaren verdwenen de gehaktballen van het menu en kwamen de vegetarische producten daarvoor in de plaats. Tijdens deze dagen zat Jo vaak midden op zij het Plein dat zijn eigen naam draagt, het “Jo Laan Ezelplein” Jo werd dan omringd door zijn ezels. Voor Jo waren er geen mooiere momenten dan die knuffelsessies.

Jo Laan Museum

Ruim 100 van zijn werken zijn hier te vinden

Tijdens alle bezoeken aan Middenbeemster werd ik door Jo eigenlijk elke keer “gewaarschuwd” dat al zijn schilderwerkstukken en al zijn bekers uiteindelijk naar Vriezenveen zouden gaan. Annet en ik hebben uitgebreid gesproken over wat te doen met al deze spullen. Weggooien, geven of op zolder was voor ons geen optie. We besloten er een museum mee in te richten.

Onze lesruimte annex Yogastudio bezit een riant terras. Dit zou de plek worden voor een definitieve uitstalling van Jo’s levenswerk. Ruim 100 van zijn werken zijn hier te vinden. Zijn actieve schilderperiode behelst ruim 40 jaar. In het museum kan je zien hoe ook Jo’s schilderwerk zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Ook Jo’s laatste schilderwerk (een onvoltooid werk) heeft een plek gevonden in deze expositie.

Jo Laan Museum

Jo Laan Museum

Jo Laan Museum

Naast al deze schilderwerken heeft Jo zelf ook gekozen voor een laatste rustplaats op de Kleine Hoeve. Jo’s as is in het bijzijn van zijn familie en zijn ezelverzorgers uitgestrooid op het graf van zijn lievelingsezel.

Jo Laan Museum bezoeken? 

Mocht je na het lezen van het bovenstaande denken “Gut ik zou best eens al het werk van Jo willen bekijken of iets meer willen weten over deze bijzondere ezelman” neem dan even contact met ons op!